- Korte Geschiedenis
Op 17 april 1957 werden twee postzegels uitgegeven waarop het Atomium is afgebeeld. De schematische tekening werd gemaakt door Edouard Meert terwijl de gravure werd vervaardigd door Leon Janssens.
- Researcher
- Liesbeth Naert
- Land:
- België
Land
- Land:
- België
- Continent:
- Landstaal
- Aantal inwoners:
- Oppervlakte:
- Km2
- Coordinaten:
- Aantal inwoners in de hoofdstad:
- Afstand tot Brussel:
- Km
- Belangrijkste steden:
- Korte Historie:
- Bekende inwoners:
- Belangrijkste bezienswaardigheden (minimum 5)
Munteenheid
- Munteenheid:
- Belgische frank
- Bestaat de munt nog steeds?
- Nee
- Wanneer vervangen?
- 23 augustus 2006
- Vervangen door Euro?
- Ja
- Waarde tegenover euro
- 1€ = 40.33990 Belgische frank
Gebouw
- Naam:
- Atomium
- Plaats:
- Brussel
- Functie:
- Wereldtentoonstelling
- Bouwjaar:
- 1958
- Extra informatie
Het Atomium is een monument dat te vinden is in het Heizelpark in Brussel. De stalen constructie bestaat uit negen bollen met een diameter van 18 meter elk. Het monument werd ontworpen door ingenieur André Waterkeyn in het kader van de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de ‘Expo 58’. Het monument stelt een kristalstructuur voor van het scheikundige element ijzer. Maar dan wel 165 miljard maal vergroot!
Opvallend is wel dat het 102 meter hoge Atomium niet is opgebouwd uit staal maar uit aluminium. Dat materiaal was sterk in opkomst is waarschijnlijk gebruikt omdat het veel beter bestand was tegen corrosie dan staal. Het was de bedoeling om het bouwwerk binnen zes maanden na de sluiting van de tentoonstelling af te breken. Maar omdat het inmiddels bijzonder populair was geworden en wereldwijd bekend besloot men het te laten staan.
Men kan met de lift naar de bovenste bol gaan waarin een restaurant is gevestigd. Hier heeft men een prachtig uitzicht over de stad. Andere bollen, behalve de drie buitenste, zijn bereikbaar via gewone trappen en roltrappen. De onderste bol is permanent ingericht als tentoonstellingsruimte waar een terugblik is te zien van de jaren ’50. Op 4 februari 1958 verschenen de twee postzegels opnieuw, maar met gewijzigde kleuren en frankeerwaarden. Op 15 april werd een serie van zes postzegel met toeslag uitgegeven. Een van de zegels had een getekende afbeelding van het Atomium. De wereldtentoonstelling Expo 58 werd op 17 april 1958 geopend door Koning Boudewijn. De tentoonstelling trok 42 miljoen bezoekers. Tussen 2004 en 2006 was het Atomium gesloten voor een enorme opknapbeurt en restauratiewerken. De aluminium bekleding werd plaat voor plaat verwijderd en vervangen door speciaal vervaardigde roestvrijstalen inoxplaten. Verder werd nieuwe verlichting aangebracht, waaronder 2970 ledlampjes, die vooral in de donkere uren een fantastisch bewegend schouwspel te zien geven. Op 14 februari 2006 werd het geheel gerenoveerde Atomium heropend door Prins Filip.
Leuk om te weten!
Het was heel lang verboden om foto’s van het Atomium te gebruiken voor commerciële doeleinden vanwege auteursrechten. De vereniging zonder winstoogmerk (v.z.w.) Atomium ziet erop toe dat het ‘beeld’ niet wordt vervalst, vervormd of gebruikt in een negatieve context. André Waterkeyn overleed in 2005. Conform de wetgeving zou een auteursrechtelijke beschermingsduur gelden tot 70 jaar na de dood van de maker van het werk. Daardoor zou de afbeelding van het Atomium nog tot en met 2075 auteursrechtelijk beschermd zijn. Maar door een wetswijziging in 2016 is dit verbod opgeheven. Het Atomium heeft daarbij een grote rol gespeeld om ‘vrijheid van panorama’ te verkrijgen. Daardoor is het toegestaan foto’s te gebruiken voor allerlei doeleinden mits de gefotografeerde werken permanent in het openbaar gebied in hun natuurlijke omgeving aanwezig zijn. Vandaar dat vele prentkaarten en maximumkaarten bestaan waarop het Atomium is afgebeeld als tekening in zwart-wit of kleur en niet als foto. In de praktijk veranderde er eigenlijk niet zo veel. De nieuwe uitzondering regelde een situatie die niet duidelijk was, namelijk het nemen van foto’s van het Atomium door particulieren die deze foto’s op websites van particulieren, sociale netwerksites en blogs zonder winstoogmerk plaatsten. Het Atomium in Brussel, in meer opzichten een merkwaardig bouwwerk.
Gebeurtenis
- Naam:
- Expo 58
- Wat is het?:
- Wereldtentoonstelling 1958
- Van waar is het?:
- Brussel
- Wanneer was het?
- 17 april 1958
- Extra informatie
De Expo 58, zoals de Wereldtentoonstelling van 1958 ook wel wordt genoemd, vond van 17 april tot en met 19 oktober 1958 plaats op de Heizel in Brussel. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling richtte men een groot aantal tijdelijke paviljoens in, maar men bouwde ook en aantal gebouwen die nog altijd worden gebruikt. Ook bleef de blikvanger staan: het Atomium.
Het motto van Expo 58 was "De wereld naar menselijke maat bouwen," Er werd opnieuw gebruik gemaakt van hetzelfde tentoonstellingsterrein als 1935, dat voor een vergelijkbare manifestatie was gebruikt. Hierdoor konden de gebouwen hergebruikt worden.
Paleis 5 is zo een van de Eeuwfeestpaleizen, die in 1935, dus vijf jaar na het Belgische eeuwfeest werd gebouwd. Paleis 5 is een interessant pand. Tegen de voorgevel staan vier kolommen met bronzen beelden. Deze sculpturen werden gemaakt door verschillende kunstenaars. Zij beeldden de vier krachtbronnen van die tijd uit. Ze heten officieel 'Scheepvaart' (Adolphe Wansart), 'Paardenkracht' (Jacques Marin), 'Stoomaandrijving' (Marnix D'Haveloose) en 'Luchtvaart' (Ernest Wynants). Tijdens de wereldtentoonstelling in 1958 waren deze beelden niet zichtbaar, want er stond tijdelijk een andere gevel voor met gebogen lijnen, een ontwerp dat beter overeenkwam met het idee van vooruitgang dat men aan het einde van de jaren vijftig wilde uitstralen.
Wereldmerken, zoals IBM, Coca-Cola en Solvay, bouwden eigen paviljoens. Ook Philips bouwde een eigen paviljoen in Brussel om de wereld kennis te laten maken met een multimediaspectakel. Het Philipspaviljoen werd ontworpen door het architectenbureau van Le Corbusier. De wereldtentoonstelling in Brussel werd een groot succes. De door koning Boudewijn geopende tentoonstelling werd door 42 miljoen mensen bezocht.
De Belgische gebouwen op het tentoonstellingsgebouw werden later stelselmatig uitgebreid. Ze worden nog altijd gebruikt. Zo wordt er de tweejaarlijkse Autosalon in een van de tentoonstellingshallen georganiseerd.